Rambler's Top100

Подолия - Поділля

История. Історія.

   [на главную страницу]

[наш проект] [nota bene] [email]

[на головну сторінку]  

История Подолии

Подольского принца Шарля де Нассау-Зиген рисовал Франческо Казанова

В 1998 году мировые литературные круги широко отметили двухсотую годовщину со дня смерти одного из выдающихся итальянских писателей, который писал на французском языке, авантюриста, автора известных мемуаров "История моей жизни" Джованни Джакомо Казановы (1725-1798). Его творчество и, в особенности, воспоминания, это не только эротическая исповедь, но живое, критическое, хорошо документированное описание общества и исторических событий той эпохи.

Тем не менее, сегодня мало кому известно, что знаменитый мемуарист имел брата по имени Франческо, талантливого художника, слава которого при жизни была значительно большей, чем слава Казановы-писателя. Родился он в 1727 году в Лондоне, большую часть жизни провел во Франции, где стал членом Академии искусств и умер в 1802 году в Австрии. При жизни Франческо Казанова познал настоящий триумф. Дени Дидро назвал его "великим художником". Холсты Франческо Казановы пользовались большим успехом, и он получал многочисленные заказы, благодаря чему стал одним из богатейших вельмож того времени. Однако, жизнь его была нелегкой. Характер Франческо был во многом подобен к характеру брата. Вот, в частности, что пишет о нем Джакомо Казанова в своих мемуарах: "Мой брат был знаменитым художником и уже в 26 лет заработал миллион. Несмотря на это, чрезмерные затраты, тяга к роскоши и два неудачных брака разорили его".

Невозможность рассчитаться с долгами приводит к тому, что он бросает Париж и едет в Вену. В Австрии он работает одновременно для императорского двора, австрийских принцев и русской императрицы Екатерины ІІ.

В особенности талант Франческо Казановы проявился в воспроизведении битв. Он вошел в историю изобразительного искусства как непревзойденный художник-баталист. Так, для Екатерины ІІ он создал такие помпезные холсты как "Осада Очаковской крепости", "Подвиги Потемкина", "Портрет Петра І" и прочие. Сегодня картины Франческо Казановы сохраняются во многих галереях мира. Наибольшая коллекция находится в Лувре (Париж). Значительной есть также коллекция произведений художника в Эрмитаже (Санкт-Петербург). В Украине одну из картин венецианского живописца "После битвы" можно увидеть в Севастопольском художественном музее. Итак, несмотря на то, что былая слава Франческо Казановы в наши дни немного призабыта, этот художник занимает по праву почетное место в истории европейского и мирового искусства ХVІІІ века.

Придирчивый читатель может задать вопрос - почему это подольская газета заинтересовалась художником, который жил давно и творил далеко от Украины? Дело в потом, что в свое время Франческо Казанова написал несколько картин, в которых прославил подвиги своего близкого друга - принца Шарля де Нассау-Зигена, который, как известно, последние 12 лет своей жизни провел в селе Тынна, где и умер в 1808 году. Сегодня это Дунаевецкий район Хмельницкой области. (Смотрите статью в "Е!" "Шарль де Нассау-Зиген - подольский принц" в № 142 от 18-24 декабря 2000 года ).

В 1787 году принц де Нассау-Зиген находился в близком окружении императрицы Екатерины ІІ, когда та совершала свое знаменитое путешествие по Украине и в Крым. Как известно, в этой поездке принимали участие коронованные лица, иностранные послы, много другой знати. Вот, в частности, как описал в своем дневнике один из дней путешествия знаменитый венесуэлец, руководитель борьбы за независимость испанских колоний в Америке Франциско Де Миранда (1750-1816): "Большая картина Казановы (венецианского живописца), которую он написал в Париже и которая стоила 12 000 франков, была вывешена в зале для того, чтобы ее увидела ее величество. Это подарок принца Нассау князю Потемкину. На ней изображена охота на ягуара, которого принц Нассау убил возле мыса Санта-Мария, что вокруг устья Лаплаты. Шевалье де Льерезону, который сопровождал принца, грозит смерть, и тогда Нассау стреляет со своего ружья".

Продолжительное время этот огромный холст (десять футов в ширину и восемь с половиной в высоту) сохранялся в галерее ее величества императрицы России в Санкт-Петербурге, которая стала основанием коллекции всемирно известного Эрмитажа. Был период, когда считалось, что картина уничтожена или пропала бесследно. Тем не менее это не так - в 1937 году из Эрмитажа она была передана в научно-исследовательский музей Академии искусств, где сохраняется и теперь. Другая картина Франческо Казановы на эту же тему, но значительно меньших размеров сохраняется сегодня во Франции в Художественном музее Руана. В этот музей она попала в 1975 году, как подарок от коллекционера Анри Бадеру. Это, по словам одного из искусствоведов, "довольно странный холст, в котором художник соединил элегантность и ощущение движения, на котором изображена "Ее величество монсеньйора принца де Нассау-Зигена, который убивает пуму в Америке во время своего путешествия вокруг света на королевском фрегате "Будез" под командованием Анри Антуана де Бугенвиля".

Как видим, с именем принца Шарля де Нассау-Зигена связанно много имен выдающихся личностей европейской истории ХVІІІ века.

Сергей ФЕОДОСЬЕВ

Гравюра Жана Жакоба выполнена в Вене 1787 году по картине Франческо Казановы "Тигр, убитый в Америке монсеньйором принцем де Нассау-Зигеном в его путешествии вокруг света на фрегате короля “Будез” под командыванием де Бугенвиля” / Гравюра Жана Жакоба виконана у Відні 1787 року за картиною Франческо Казанови “Тигр вбитий в Америці його величністю монсеньйором принцем де Нассау-Зігеном у його подорожі навколо світу на фрегаті короля “Будез” під командуванням де Бугенвіля”

Історія Поділля

Подiльського принца Шарля де Нассау-Зiген малював Франческо Казанова

В 1998 роцi свiтовi лiтературнi кола широко вiдзначили двохсоту рiчницю з дня смертi одного з видатних iталiйських письменникiв, який писав французькою мовою, авантюриста, автора вiдомих мемуарiв “Iсторiя мого життя” Джованнi Джакомо Казанови (1725-1798). Його творчiсть i, особливо, спогади, це не тiльки еротична сповiдь, але живий, критичний, добре документований опис суспiльства та iсторичних подiй тiєї епохи.

Проте, сьогоднi мало кому вiдомо, що знаменитий мемуарист мав брата на iм’я Франческо, талановитого художника, слава якого за життя була значно бiльшою, нiж слава Казанови-письменника. Народився вiн 1727 року в Лондонi, бiльшу частину життя провiв у Францiї, де став членом Академiї мистецтв i помер 1802 року в Австрiї. За життя Франческо Казанова пiзнав справжнiй трiумф. Денi Дiдро назвав його “великим художником”. Полотна Франческо Казанови користувалися великим успiхом, i вiн мав чисельнi замовлення, завдяки чому став одним iз найбагатших вельмож того часу. Однак, життя його було нелегким. Характер Франческо був багато в чому подiбним до характеру брата. Ось, зокрема, що пише про нього Джакомо Казанова у своїх мемуарах:
 “Мiй брат був знаменитим художником i вже у 26 рокiв заробив мiльйон. Незважаючи на це, надмiрнi витрати, потяг до розкошi та два невдалих одруження розорили його”.

Неможливiсть розрахуватися з боргами призводить до того, що вiн покидає Париж i їде до Вiдня. В Австрiї вiн працює одночасно для iмператорського двору, австрiйських принцiв i росiйської iмператрицi Катерини II.

Особливо талант Франческо Казанови проявився у вiдтвореннi битв. Вiн увiйшов до iсторiї образотворчого мистецтва як неперевершений художник-баталiст. Так, для Катерини II вiн створив такi помпезнi полотна як “Облога Очакiвської фортецi”, “Подвиги Потьомкiна”, “Портрет Петра I” та iншi. Сьогоднi картини Франческо Казанови зберiгаються у багатьох галереях свiту. Найбiльша колекцiя знаходиться у Луврi (Париж).

Значною є також колекцiя творiв художника в Ермiтажi (Санкт-Петербург). В Українi одну з картин венецiанського живописця “Пiсля битви” можна побачити у Севастопольському художньому музеї. Отже, незважаючи на те, що колишня слава Франческо Казанови в нашi днi є дещо призабутою, цей художник займає по праву почесне мiсце в iсторiї європейського i свiтового мистецтва ХVIII столiття.

Прискiпливий читач може поставити запитання - чому це подiльська газета зацiкавилася художником, який жив давно i творив далеко вiд України? Рiч у тому, що свого часу Франческо Казанова написав кiлька картин, в яких прославив подвиги свого близького друга - принца Шарля де Нассау-Зiгена, який, як вiдомо, останнi 12 рокiв свого життя провiв у селi Тинна, де i помер у 1808 роцi.

Сьогоднi це Дунаєвецький район Хмельницької областi. (Дивiться статтю в “Є!” “Шарль де Нассау-Зiген - подiльський принц” в № 142 вiд 18-24 грудня 2000 року).

У 1787 роцi принц де Нассау-Зiген знаходився в близькому оточеннi iмператрицi Катерини II, коли та здiйснювала свою знамениту подорож по Українi i в Крим. Як вiдомо, у цiй поїздцi брали участь коронованi особи, iноземнi посли, багато iншої знатi. Ось, зокрема, як описав у своєму щоденнику один iз днiв подорожi знаменитий венесуелець, керiвник боротьби за незалежнiсть iспанських колонiй в Америцi Францiско де Мiранда (1750-1816): “Велика картина Казанови (венецiанського живописця), яку вiн написав у Парижi i яка коштувала 12 000 франкiв, була вивiшена в залi для того, щоб її побачила її величнiсть. Це подарунок принца Нассау князевi Потьомкiну. На нiй зображено полювання на ягуара, якого принц Нассау вбив бiля мису Санта-Марiя, що коло гирла Лаплати. Шевальє де Льєрезону, котрий супроводжував принца загрожує смерть, i тодi Нассау стрiляє зi своєї рушницi”.

Тривалий час це величезне полотно (десять футiв у ширину i вiсiм з половиною у висоту) зберiгалося у галереї її величностi iмператрицi Росiї в Санкт-Петербурзi, яка стала основою колекцiї всесвiтньовiдомого Ермiтажу. Був перiод, коли вважалося, що картина знищена чи пропала безвiсти. Проте це не так - у 1937 роцi з Ермiтажу вона була передана до науково-дослiдного музею Академiї мистецтв, де зберiгається i тепер. Iнша картина Франческо Казанови на цю ж тему, але значно менших розмiрiв зберiгається сьогоднi у Францiї в Художньому музеї Руана.

До цього музею вона надiйшла в 1975 роцi, як подарунок вiд колекцiонера Анрi Бадеру. Це, за словами одного з мистецтвознавцiв, “досить дивне полотно, в якому художник поєднав елегантнiсть i вiдчуття руху, на якому зображено “ Його величнiсть монсеньйора принца де Нассау-Зiгена, що вбиває пуму в Америцi пiд час своєї подорожi навколо свiту на королiвському фрегатi “Будез” пiд командуванням Анрi Антуана де Бугенвiля”.

Як бачимо, з iменем принца Шарля де Нассау-Зiгена пов’язано багато iмен визначних особистостей європейської iсторiї ХVIII столiття.

Сергiй ФЕОДОСЬЄВ

Rambler's Top100

Copyright
© podil.com

По материалам газеты "Е!"
За матеріалами газети "Є!"

Газета "Е!" - Газета "Є!"